December 24, 2008

Selle aasta suurim isetegemine

Järgnevalt tuleb pikk ja piltiderohke postitus, kuid mitte minu käsitööst. Vaid sellest, kuidas me omale uue toa saime ja see on siis mu kalli kaasa kätetöö. Ja peamiselt on see postitus mulle endale ajaloo meelespidamise huvides.
Kuna sel aastal lisandus meie perre väike ilmakodanik, siis ühe toas elamisega oleks väga raske olnud hakkama saada. Nii tuli siis ülemise korruse väljaehitamine plaani võtta. Tegelikult oli mõte juba ammu ja alguski tehtud - trepp teisele korrusele tehti juba 2004. suvel, kui ma nüüd aastat õieti mäletan. Nüüd siis tuli katus vahetada ja toad ehitada. Õigemini esialgu võtsime plaani ühe toa ja tähtajaks sai 28. oktoober, nagu minulgi:)
Et katuselusesse toakene ehitada, tuli kõigepealt katus ära vahetada ja alustada tuli teadagi vana mahavõtmisest ja väljaehitise ehitamisest. 02.07.2008 võeti maha esimene tahvel eterniiti:Mõistagi oli Karl ka abiks:
Vahepeal olime meie Karliga mu ema juures suvitamas ja issi rassis lõhkuda ja ehitada. 21.07.08 on seis selline:22.07.08 tuli aga lõpuks meie uus katus vot niimoodi:
Karl oli ka usin ehitaja, ei saanud ju issist maha jääda. Karli laotud lauajupid (taaskasutus!) sauna põrandal 02.08.08:
Vanal majaosal oli veel eterniidi all vana laastkatus, mille laastud tuli ükshaaval maha kiskuda. 11.08.08 käis veel selline usin lammutustöö:Nii tehakse toale aken 21.08.08:Ja selleks ajaks on katus peal maja tagumisel küljel:

Ning esimesel on pandud kile ja roovitus ning paigaldada on vaja katuseaknad: Kogu katusevahetuse ajal tuli trotsida vihmasadusid (kohati sadas ka lahinal sisse, kui katust veel polnud), samal ajal aga teha ka heina ja muid vajalikke suviseid maatöid ning kahjuks ka puhkust on ainult loetud päevad. Lõpuks saime katuse peakohale. 31.08.08 pannakse viimane plekitükk:

Ja siin siis pilt ka maja esimest poolest koos uue katusega: Õige vaikselt ütlen, et katuse harilauad said kõik paika alles novembri alguses:)

Edasi tulid sisetööd. Tegelikult juba oli üks pisike toake üleval, millel aga enam akent polnud ja kuhu ka midagi ei mahtunud. Tehtud oli see juba vot siis:

Nii tuli alustada lammutamisest jällegi ja ajaloo jooksul kogunenud kola koristamisest:

Siin on juba natuke põrandat pandud, seina aga pole veel. 03.10.08: Karlile meeldis väga käia üleval issil abiks:
Nii tuli abikaasa vanaonu tehtud tulevase rõdu uks Audrust, 05.10.08:
Ja siis sai aeg otsa. Kuna Sander otsustas enne tulla, kui tuba valmis, siis veetsime me esimesed nädalad mu ema juures ja vaene issi toksis kogu oma isapuhkuse aja laudu seina. Vahepealsest ajast pole pilte ka seetõttu, aga 18.11.08 oli ehitus niikaugel, et jäid veel elektritööd ja liistud:
Ning lõpuks 23.11.08 tuisusel päeval oli meie tuba valmis ja me saime seal oma esimes öö veeta. Muidugi avastan ma nüüd, et valmis toast koos seal oleva vähese mööbliga mul pilti polegi. Aga siin on Karl oma voodit kokku monteerimas:

No ja tegelikult ta päris valmis pole ka. Uks on vana ja kole, põrand on lihvimata-lakkimata, korstnaga tuleks ka midagi teha, kardinad on ajutiselt lühikesed, katuseakna rulood pole, mööblit ka mitte peale 3 voodi. Aga mõnus on seal ikkagi. Ja eriti seepärast, et see on isetehtud!

1 comment:

Anonymous said...

Oma kodu on üle kõige, on ju:)Palju õnne ja armastust teile armsasse isetehtud pesakesse! imbi